Last news in Fakti

24 Април, 2024 13:22 1 220 19

Израел е готов да изпрати войски в Рафах

  • израел-
  • рафах-
  • войски

Офанзивата срещу Рафах, отлагана от няколко седмици заради спорове с Вашингтон, ще се осъществи много скоро

Израел е готов да изпрати войски в Рафах - 1
Снимкa: БГНЕС

Днес израелски медии съобщиха, че Израел е готов да изпрати войски в Рафах, градът в ивицата Газа, който смята за последната крепост на палестинската групировка "Хамас", и че се подготвя евакуация на разселените от войната палестински цивилни, които са укриват там, предаде Ройтерс.

Офанзивата срещу Рафах, отлагана от няколко седмици заради спорове с Вашингтон, ще се осъществи "много скоро", съобщи в. "Израел Хайом", като се позова на решение на израелското правителство, взето след като преговорите за прекратяване на огъня с "Хамас" се озоваха в задънена улица.

Редица други израелски медии разпространиха подобни съобщения. Някои от тях се позоваха на кадри в социалните мрежи, които изглежда показват издигането на палатков лагер за евакуираните от Рафах.

Кабинетът на министър-председателят Бенямин Нетаняху и говорителят на израелската армия не направиха незабавен коментар.

Населението на Рафах, разположен до египетската граница, се е увеличено с повече от един милион палестинци, избягали от други части на ивицата Газа по време на продължаващата повече от половин година война. Съдбата им тревожи западните сили, както и Кайро, което изключва какъвто и да е приток на бежанци към египетския полуостров Синай. Израел, който е подложен на натиск предвид нарастващите хуманитарни загуби от войната, обеща да предприеме мерки за защита на цивилното население в Рафах, отбелязва Ройтерс.

Правителството на Нетаняху твърди, че в Рафах се намират четири цели бойни батальона на "Хамас", които според него са били подсилени от хиляди оттеглящи се бойци на ислямистката групировка.

Според правителството на Нетаняху победата във войната в Газа, започнала след нападението на бойци на "Хамас" в южната част на Израел на 7 октомври, е невъзможна без превземането на Рафах, смазването на "Хамас" и връщането на всички заложници, които може да са държани там.

В речта си вчера по повод 200-ия ден от войната говорителят на въоръженото крило на "Хамас" – Бригадите "Изедин ал Касам", Абу Убайда заяви, че Израел е постигнал само "унижение и поражение" в кампания, в която според здравните власти в Газа са загинали повече от 34 000 палестинци.

По израелски данни на 7 октомври "Хамас" е убил 1200 души и взел за заложници 253. Други 262 израелски военнослужещи са били убити по време на сухопътната офанзива, когато по-голямата част от ивицата Газа бе превзета, твърдят военните.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен мравояд

    13 12 Отговор
    Крайно време беше. Какво чакат? Приматите да се окопават?
  • 2 Бесен язовец

    13 11 Отговор
    Пуснете помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Али

    5 0 Отговор
    ВЪВ Газа беше по-така...

    Коментиран от #8

  • 5 Нептун

    6 8 Отговор
    Красивое как камилари и ционистите се избиват да красивое

    Коментиран от #7, #10

  • 6 БСТ

    2 1 Отговор
    Пращай да става боя ...
  • 7 Генерал Колев

    11 7 Отговор

    До коментар #5 от "Нептун":

    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 8 Демократ

    11 9 Отговор

    До коментар #4 от "Али":

    Съдът в ХАГА, още не е осъдил престъпленията на ХАМАС на 7-ми октомври 2023г със на злодейското нападение на Израел. 1200 невинно избити хора, изнасилени жени, изпичане на бебе във фурна и накрая 253 отвлечени хора замък натирили в тунелите на ГАЗА. Съдът в ХАГА и той като ООН са подкупени от ислямистите и обслужват мюсюлманските държави. Те трябва да бъдат закрити.
  • 9 Антитрол

    11 8 Отговор
    Какви кючеци и гюбеци мятаха когато хамас нападнаха беззащитни хора помните ли. Сега ще плащат и плачат още много".
  • 10 Египтянин

    9 7 Отговор

    До коментар #5 от "Нептун":

    Палестинците са скакалци от северо-западна Африка, които се установяват там по времето когато сме под Турско робство и тия земи са част от турската империя. Турция трябва да си ги прибере.Египет и другите арабски държави не ги искат в държавите си. Палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет също се страхува от тях и затова затворил границата. Палестинките раждат като като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС и САЩ. Ужас. За мъжете да не говорим. Те въобще не полагат никакви грижи към децата, а по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. В момента това правят.
  • 11 да пратят в украйна . после в Иран . хах

    1 4 Отговор
    нетаняхо обиа войни .
  • 12 Поршебик

    8 3 Отговор
    Дано по Скоро !! Щурм към Рафах и арабелите да бъдат навряни в миша дупка !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 бай Даньо

    2 4 Отговор
    С Рафа ще се справят ами с американските университети никой не е успял ... нито расизма, нито виетнамската война ....
  • 15 "Хамас":

    1 3 Отговор
    Унижихме Израел като причинихме смъртта на 34 хиляди палестинци в Газа.
  • 16 бай Даньо

    0 2 Отговор
    Дрогари ционисти, американските университети са винаги на правилната страна на историята ВИНАГИ! Свалете тюбитейките и се почешете отдолу зер схванете! Дори по лошо е положението ви, днес сеете семената за поредния си холокост...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.