Last news in Fakti

9 Май, 2024 15:31 8 832 21

Край на работата "на парче" в София: Общината иска от строителите обектите да се изпълняват качествено и в срок

  • столична община-
  • васил терзиев-
  • строителство

При ново строителство първо да бъде изградена нужната инженерна инфраструктура и след това да се пристъпи към изграждане на сгради, поиска кметът Васил Терзиев

Край на работата "на парче" в София: Общината иска от строителите обектите да се изпълняват качествено и в срок - 1

В София ще бъдат оформени т. нар. „зони за намеса“ – бизнес или индустриални зони, в които трябва първо да бъде изградена нужната инженерна инфраструктура и след това да се пристъпи към изграждане на сгради. По този начин ще се осигури необходимото развитие на цялата зона и няма да се работи на парче.

Това съобщи кметът на София Васил Терзиев на среща с представители на ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ)q, цитиран от "Инвестор.Бг".

На нея е била обсъдена работата по Капиталовата програма и инвестиционните проекти за тази година, както и въпроси, свързани с подобряване качеството на работа, прозрачността при провеждането на обществени поръчки и индексацията, съобщава пресцентърът на Столична община.

Столичната община има подписани споразумения за финансирането на 19 проекта на обща стойност над 50 млн. лв. От тях 10 са подадени от райони на София, а другите – от Столичната община, съобщи заместник-кметът по „Финанси и здравеопазване“ Иван Василев. Очаква се скоро подписване на споразумение по одобрени проектни предложения. Това са проекти, които ще се изпълняват с финансиране от държавния бюджет.

Сред обектите в строеж, включени в капиталовата програма на общината, са бул. “Рожен“, бул. “Филип Кутев“, детски градини и паркинги. "Целта е да повишим изпълнението на капиталовата програма", подчерта Василев.

Във ВиК сектора е започнало изграждането на канализационни обекти в кв. “Обеля“, продължава работата в кв. “Драгалевци“, в районите "Банкя", "Нови Искър". Предстои в края на май да стартира строителството на канализация по ул. “Едуард Генов“. Планират се обществени поръчки за изграждане на корекция на река Драгалевска, съобщи още заместник-кметът.

По отношение на проекти по Оперативна програма „Околна среда“ 2021-2027 за канализация в процес на подготовка е втори етап – Изграждане на ВиК инфраструктура в София, на приблизителна стойност 230 млн. лв. Разгледани са няколко проекта, но са върнати за отстраняване на забележки.

Васил Терзиев е информирал представителите на КСБ, че се работи за осигуряване на по-голяма прозрачност и яснота по процедурите на обществените поръчки. "Целта е да бъде ясно какви са техническите задания, което е важно за повишаване на изискванията за качество. Да има прозрачност и предвидимост и да се даде по-дългосрочен поглед какво и къде ще се изпълнява", посочи столичният кмет.

Той подчерта, че "единственото, което Столичната община иска от строителите, е обектите да се изпълняват качествено и в срок. Ако някой ви каже нещо по-различно, значи има смущение в сигнала".

Терзиев е информирал също, че продължава подготовката на платформа за картиране на проектите, които общината ще изпълнява. Целта е те да са публични и видими.

Във връзка с обявяване на обществени поръчки от районните администрации се планира това да се извършва от централизирано звено към СО.

По време на срещата е обсъдено и искането на строителите за индексация на сключени договори. Към момента се изпълнява решението на предишния Столичен общински съвет за индексация от 15%. Екипът на Терзиев е поел ангажимент да се проведе съвместна среща с Министерство на финансите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и на нея да се обсъдят въпросите, свързани с индексацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софийски

    9 4 Отговор
    Подземни паркинги когИ, сентъра изнемогва

    Коментиран от #4, #14

  • 2 попара

    2 1 Отговор
    Я виж ти,та само в София ли ще е така? А в другите части на България ще е: Направи си го сам,както ти харесва и както можеш!
  • 3 Празко

    8 12 Отговор
    Явно човекът влезе като кмет с идеи, да видим. Доста смели първи стъпки. Също е добра идеята хората със земи в застроените квартали да се обезщетяват със земи другаде, но трябва да видят как може да се компенсира разликата в цената. Добре е да се помисли и за хората в центъра, да имат къде да паркират.
  • 4 Герб

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "Софийски":

    Когато се върнем в управлението на страната!

    Коментиран от #10, #15

  • 5 Настопроценти

    8 1 Отговор
    "на парче" кекс и чаша чай
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 11 Отговор
    Ште я търсите Фандъкова да се върне и да продължи със модернизацията на София ама друг път.

    Коментиран от #18

  • 7 лют пипер

    4 6 Отговор
    Фандъчката с модернизацията няма да се върне.
  • 8 с ДС напред към евроатлантизъм

    11 1 Отговор
    Много е умен! Да не би да е завършил АОНСУ ?
  • 9 ИНЖ1

    7 8 Отговор
    Е....Крайно време беше!!! След 20г. управление на ГРОБ и кражи/разпродажби!!!

    Коментиран от #13

  • 10 Софийски

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Герб":

    Крадците от герП три мандата боя разчертават
  • 11 Алексей Сергеев

    14 5 Отговор
    Хора СПАСЕТЕ СОФИЯ ОТ ТИЯ НОВИ НЕКАДЪРНИЦИ
    Теоретиците от ПП и ДБ започнаха с ексериментите !!!!!!!!!
    Тапите на бул. Витоша, П.Евтимии са тяхно дело
    Тъпи и алчни сте момчета, да ви имам кухото самочувствие
  • 12 Терминал 2

    15 4 Отговор
    Откакто встъпи в длъжност новите кмет, София стана още по-лошо място за живеене: още по-мръсна, непочистени улици, около бордюрите листа, шума кал, когато е сухо е прашно, когато вали е кално, лоша работа на почистващите фирми, кой знае от кога не са мити улиците, заодръствания ,лош транспорт и лоша организация на транспорта, хаос, изпочупени плочки и тротоари, отвратителни подлези, олющени сгради. София прилича на Багдад след войната, сигурно Багдад изглежда по-добре. Слаб кмет, слаб администратор, син на ченгета и видни комунисти. Нищо добро не ни чака....
  • 13 Васко ДеСето

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "ИНЖ1":

    И новият кмет е от същото тесто замесен. Ония бяха милиционери, този е десар.Половин година нищо не е свършил, столицата е всеп така мръсна и мърлява.

    Коментиран от #16

  • 14 Ченгев

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Софийски":

    Никога . Тоя кмет досега за пет пари работа не е свършил.
  • 15 няма да се вънете

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Герб":

    Да сте работили докато сте били на власт.
  • 16 между другото

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Васко ДеСето":

    София никога не е била чиста и подредена.
  • 17 Яяяяя

    4 0 Отговор
    Виц на деня
  • 18 Келепирка

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    За каква модернизация бълнуваш? Само "фандък," имаше при нея!
  • 19 ?!!!???

    3 0 Отговор
    Чудесно, но в това трябва да инвестира общината, а тя няма пари, което означава, че това добре звучащо заявление ще се превърне в прекрасен източник на корупция.
  • 20 Чичо Митко

    2 0 Отговор
    Преоблякъл се Илия пак в тия . Ухото говори а мишоците край него си правят каквото си искат и си делкат двата милиарда от бюджета а София си стои мръсна и неприветлива .бля бля бля бля за и нищо
  • 21 Димитрова

    1 0 Отговор
    Нека да погледнат Община Витоша - Черни връх.Нито една детска площадка, ,а блоковете един до друг. Децата играят на паркинга между колите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове