Last news in Fakti

20 Май, 2024 18:44 2 711 50

Служебен заместник - министър заговори за допълнителните доходи, получавани от някои пенсионери

  • пенсии-
  • допълнителни доходи

Има еди си колко хиляди души на минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст, но се оказва , че те имат значителни допълнителни доходи и това ще бъде предмет на обсъждане, каза Лазар Лазаров

Служебен заместник - министър заговори за допълнителните доходи, получавани от някои пенсионери - 1

На своето заседание днес парламентарната социална комисия не прие предложеното от ПП-ДБ решение, с което да се задържи НОИ да изплати пенсиите на пенсионерите от 1 юли с 11% увеличение, както е заложено в бюджета за 2024 година.

Гласовете на присъствалите на заседанието депутати не стигнаха, тъй като представителите на ГЕРБ не взеха участие в гласуването, а тези на ДПС и "Възраждане" въобще не се появиха.

В обсъжданията обаче се случи нещо интересно. Покрай коментар за малката потребителска кошница служебният заместник-министър на труда и социалните грижи Лазар Лазаров изненадващо заговори и за страничните доходи на пенсионерите, съобщи "Сега".

Думите му бяха твърде неясни, за да се изведе някаква представа за какво говореше, но зам.-министърът обвърза въпроса с предстоящи промени в пенсионната система.

"Ние ще предоставим в хода на обществените дискусии тези данни. Знаете, че имаше инициативи в НАП за отчитане с регистрите на доходите. И да ви призная честно, картината е много по-различна от това, което ние очакваме. Ние казваме: "Има еди си колко хиляди души на минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст". Оказва се, че те имат значителни допълнителни доходи и това ще бъде предмет на обсъждане. Надявам се да има надпартиен консенсус в промените в пенсионната система", коментира Лазаров.

Последно за страничните доходи на пенсионерите се говореше, когато ГЕРБ и ДПС предложиха великденски добавки за ниските пенсии.

Това беше един от принципните аргументи против подхода на двете партии - получателите на ниски пенсии не във всеки случай са бедни и имат нужда от добавка. Какви странични доходи имат пенсионерите обаче няма как да има влияние върху пенсии, получавани за осигурителен стаж и възраст - тези пенсии би следвало да са строго свързани именно с осигурителния принос на човека.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихи

    46 11 Отговор
    Как викаше Кюмура? “Алчни пенсионери изпълзяха на припек”.

    Коментиран от #48

  • 2 да де

    84 10 Отговор
    Егати отпадъците огледаха в някакви допълнителни доходи на пенсионерите, па то ако пенсиите им стигаха щяха ли да работят бе смешници.
  • 3 Бендида

    91 5 Отговор
    А защо не заговори за пенсионираните, държавните и общински служители, които още топлят бюрата. В повечето случаи взимат висока пенсия и още по-висока заплата.

    Коментиран от #9

  • 4 АНОНИМЕН

    37 5 Отговор
    Я ВЗЕМИ И СИ ВЪРНИ ДУМИТЕ НАЗАД,ЧЕ ЩЕ ТЕ ЧУЕ ДЕДО ПОП,А И ТОЙ Е ПЕНСИОНЕР И ЧЕ ЗЕМЕ ДА ТИ ПО ПЕЕ БЕЗ ДА ГО ЧУВАШ!!!........????
  • 5 Дик диверсанта

    54 7 Отговор
    Когато писах, че Простия (ББ) ще вземе десетократно обратно онези 100 лева, които раздаде предизборно преди Великден не ми вярвахте.
    ГЕРБ не дава, ГЕП само взема.
  • 6 Предизборно раздаване на пенсии

    11 56 Отговор
    90% от пенсионерите работят. Повечето имат и облаги от ТЕЛК.
    Общият им доход е около 3000 лева!

    Коментиран от #8, #11, #16, #17

  • 7 Пиер

    64 11 Отговор
    Този мисли ли какво говори и изобщо бих му препоръчал да получи една пенсия от 600-800лв(която е около средната за страната) и да го опъна да плаща скъпите лекарства, отровените храни, отопление, води, данъци и такси и да живее!!!!. Не говоря за културни нужди и дори дрехи и обувки. Дано не му се случи това защото не е Човешко.
    А, че някои пенсионери ходят да работят - КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ТОВА???. Има хора с над 40 г стаж и едва свързват двата края, да не говорим за здравето. Срам, Срам за този човек!!!!.
  • 8 До ПРЕДИЗБОРНО ДАВАНЕ НА ПЕНСИИ

    42 3 Отговор

    До коментар #6 от "Предизборно раздаване на пенсии":

    Ами дано и ти достигнеш до пенсия, да не ти се налага да работиш.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    18 5 Отговор
    Получих депеша ....да отида да взема преизчислената си пенсия....ЧАСТта от преизчислената ми пенсия.като я взема ще споделя колко дадох за самоосигуряване като ЕТ и колко ще получавам за това,което дадох.не трябва да сте врачки за да знаете.Това ,което аз съм им далще си го Върна поне за 10-ина години,ако ги доживея...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гадмръсна

    27 6 Отговор
    Абе то и вие депутати, министри т.нар. политици ЗАДЪЛЖИТЕЛНО имате "други" доходи, чекмеджета и имоти, ама няма прокуратура, няма Белене и Ловеч и за това сте такива нагли прасета, само Мирчо Спасов, 6-то и Народна Милиция може да ви вкара в правият път, ама пустите банани всичко объркаха
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ке Леш

    23 5 Отговор

    До коментар #6 от "Предизборно раздаване на пенсии":

    може и да работят защото не ги мързи, а официалната статистика е, че над 30% от "младите" нито учат нито работят, друг е въпросът дали защото са работливи пенсионерите или не им стигат пенсийте, но не говори глупости и за пенсия и за ТЕЛК защото "такова животно" НЯ-МА по Закон, мойто недодялано момче или момиче или и двете. Поне чети и после се опитвай да коментираш!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 нннн

    34 5 Отговор
    Говорете за допълнителните доходи на политици, олигарси, митничари и други престъпници.
  • 20 Отвратен

    27 5 Отговор
    ЦИНИЗЪМ! Тези не заслужават плюнката си да хвърлиш върху тях!
  • 21 Лю Жив Зян

    19 4 Отговор
    По Живково време работещ пенсионер получаваше половин пенсия.Пълна пенсия се получаваше само ако работи на национален обект.Но работа за пенсионери почти нямаше защото безработица не съществуваше.А днес има пенсионери които без стаж получават по-вече от нещастници с 40 години стаж.Кой както я нареди!
  • 22 БББ

    26 6 Отговор
    Вместо да ревете,вижщте кой партий са против увеличението и на изборите ги накажете ,много е просто нали!
  • 23 Туй

    18 6 Отговор
    ли му е работата на другарина , да съчинява тъпи интриги ?
  • 24 Мааарш на

    24 6 Отговор
    Пенсионерите от администрацията, хем заплата, хем пенсия, безсрамници.....колко много млади могат да ви вършат дейността памперси безсрамни....тц тц
  • 25 Дааа ...

    20 5 Отговор
    Ето, че са намерили начин да окрадат пенсионерите от служебното правителство на ГЕРБ-ДПС
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 законните доходи не са подсъдни

    22 6 Отговор
    Ще разследват, ще проверяват....ох, защо Господ не слезе на Земята .
    Те не провериха колко хиляди пенсионери взеха пенсии с фалшив стаж. В първите години на прехода беше ад. Ликвидации, фалити..."куче влачи, диря няма". Имаше хора, които бяха на длъжности, които им позволиха да си извадят документи за не
    съществуващ стаж.
    Ами инвалидните пенсии - така и не провериха мнимите инвалиди. Милиони и милиони левове се източника от пенсионната фонд.
    Само бля, бля, бля. Адски ми писна от тези политици.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 БЕЗСРАМНИК

    19 3 Отговор
    Какво общо имат допълнителните доходи с пенсията за осигурителен стаж и възраст???
    Стига сте дъвкали само пенсиите.Средната работна заплата в столицата надхвърли 3000лв., пенсиите били високи.

    Коментиран от #31

  • 30 Лазар Лазарив?? Що за идиот е тоя!

    16 4 Отговор
    Хората са работили, плащали отчисления за Пенсия, за товае и получават! Няма ли да броите от НАП и златните зъби на старците в Устата?? НЯКОЙ ПОЛУЧАВАТ Рента, или някакъв, наем, товае наследство от Труда на поколения тяхни родители и пра родители!? Нее заслуга, нито твоя Л Лазаров, нито на НАП и държавата!! Задминавате по Идиотщини комунистите от преди 1989г!!Почвате да търсите и вие по Вола теле!!

    Коментиран от #37

  • 31 ама наистина

    13 3 Отговор

    До коментар #29 от "БЕЗСРАМНИК":

    От сутрин до вечер - пенсиите , та пенсиите.
    Какво е това отвратително отношение, просто не зная.
    Някои хора се държат като навити на пружинка, когато започнат да говорят за пенсионерите. Все едно, че те никога няма да се пенсионират.
    Има обаче една голяма разлика между нас и някои бъдещи пенсионери. Ние живяхме във времена, когато беше срамно да си среброрюбец и самата система не даваше възможност да се "запасим" с пари за старини. Сега вече джобовете им са препълнени.
  • 32 Тома

    10 1 Отговор
    Нека проверим всички пенсионери в парламента и правителството от колко майки с.учат
  • 33 спасението на давещите се

    3 0 Отговор
    Още ли смятате за ерес създаване на партия "Герой Геро"? Или чакате Неволчо?
  • 34 това го казвам и аз от години

    2 8 Отговор
    Вече мантрата за бедния пенсионер отлетя.
    Средната пенсия е по висока от МРЗ
  • 35 Коментар до #18

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "ВЯРНО Е":

    естествено че ще работиш като жиголо че младите и за това не стават.
    с тия дюнери и пици не могат да си видят самолета
  • 36 .....

    9 0 Отговор
    Надуха ни главите, че много ще увеличат пенсиите ! То не бе вестници, радия, телевизии , че и интернет
    И то със цели 12%. Да, ама Данчо Ментата се излъга и даде много пари на бедните пенсионери по Великден. Разстрои се бюджета – няма да има пари за поредното увеличение на депутатските заплати! И решиха да намалят увеличение на всички пенсии с 1%.. Да , ама Асен Василев каза има пари за актуализация 11% и стана тя каквато стана. Ами сега какво ще правим. Затова пуснаха Лазаров в акция.....
  • 37 Казуар

    0 7 Отговор

    До коментар #30 от "Лазар Лазарив?? Що за идиот е тоя!":

    Плащали са отчисления които не стигат и държавата доплаща половината от сумата за пенсиите.

    Коментиран от #38

  • 38 Пенсионер

    8 0 Отговор

    До коментар #37 от "Казуар":

    Дебелият министър Иванов и заместникът му Лазаров да спрат да говорят глупости. Актуализацията на пенсиите е пратена на 1.7.2024г., тоест по средата на годината, по една проста причина: 1. Пенсионерите са стари хора с множество болести. 2. Зимните месеци голям брой пенсионери умират. Погребалните агенции и поповете не могат да смогнат от многото починали пенсионери. 3. Пенсиите на починалите не са наследствени, а остават за разпределение на останалите все още живи пенсионери. 4. От тук, тоест от пенсиите на починалите пенсионери плюс парите от пенсионерите с "тавани" се прави така наречената актуализация на пенсиите. 5. Държавата не дава и една стотинка от Бюджета. Пенсионерите живи и умрели сами се самоиздържат. 6. Единствено парите за Великденската добавка е от Бюджета, която за Коледа и сега Великден бяха спестени. Няма добавка за Пенсионерите. Така решиха ГЕРБ, ППДП, ИТН и ДПС. Но за държавната администрация добавки се намериха. Това е.

    Коментиран от #42

  • 39 Наблюдател

    8 0 Отговор
    Министрите Иванов и Лазаров заблуждават Народа. За пенсионерите пари все няма, но за други обществени прослойки пари в Бюджета има. Ето на МО и МВР вдигнаха заплатите и то със задна дата от 01.01.2024г. Браво! В такъв случай, защо актуализацията на пенсиите не е 01.01.2024г, ами я пратили чак на 01.07.2024г? Защо? Не ви ли е срам. Великденски възнагражденя за всичките пенсионери също няма, но за държавната администрация се оказа, че пари за вдигане на заплатите и добавки има и то от 01.01.2024г. Прието беше Постановление на МС подписано от Премиера в оставка Денков в което кабинетът без реформа вдигна заплатите на държавната администрация. Със 200 лева на най ниските нива и със 300 лева от началник отдел и нагоре във всичките 304 администрации. За целта са заделени за разпределение от бюджета 270 милиона лева. следва
  • 40 Наблюдател

    8 0 Отговор
    Вдигат се рязко и минималните възнаграждения за всички нива в администрацията. За шестте най-ниски нива от 933 то става 1400 лв. - тук попадат стажанти, сътрудници и изпълнители без опит. Минималната заплата за най-високото експертно ниво - съветник в дирекция "Правна" на МС, от 933 лв. става на 2100 лв. Най-ниското минимално възнаграждение за главен секретар на министерство става 2500 лв. При най-ниските изпълнителски нива се вдигат и максималните заплати. Не е ли срамота....а? И така, за да бъдем напълно точни, нека видим другото финансово перо за което Асен Василев се погрижил за сметка на пенсионерите. Заделени са допълнително в Бюджета още пари, конкретно за Великденска добавка на заслужили в държавата. Предвидени са 360 милиона лева само за Великденска добавка за мисирките от БНТ и БНР, чиновниците от СЕМ, МО, МВР, НСО, НСлС, СЪД, ПРОКУРАТУРА и т.н? следва
  • 41 Наблюдател

    8 0 Отговор
    Няма как това да стане, нали? Пусто око лакомо, традиционно по няколко хиляди за Великденска добавка. Ами шефовете по Агенции и Министерства? Там е малък ужас, масово се раздадоха пачки Великденски пари. Значи за тях може да има и се раздадат пари на калпак, а за пенсионерите не може. Срамно и недостойно. Близо ЕДИН МИЛИАРД ЛЕВА от Бюджета отидоха за вдигане на заплатите и еднократната Великденска добавка предизборно за чиновници и журналя в РБългария. Служебното Правителство на Главчев и то не остана назад. Побутна процесът със цели 200 милиона лева за заплати и бонуси на държавнията апарат, МО и МВР. Без повече коментар. В крайна сметка за пенсионерите пари за добавка не се дадоха. Това е положението. край
  • 42 Коментар до #38

    0 7 Отговор

    До коментар #38 от "Пенсионер":

    да ми кажеш къде ги виждаш тия умиращи пенсионери.
    Живи са и лапкат.
    покрай мен е пълно с 90+ годишни пенсионери.

    Но ето например Ицо от Аксаково / 63 г стигнал, не е пенсионер и никога няма да стане защото един бивш поданик на чужда държава се погрижи за това

    ПП
    ри
    оп
    съ
    тл

    Коментиран от #43, #44

  • 43 Пенсионер

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "Коментар до #38":

    Направи питане в статистиката.Те ще ти отговорят. С празни преказки не става. Какво си видял, какво не си видял и т.н. Само лозунги.
  • 44 Мдаа

    8 0 Отговор

    До коментар #42 от "Коментар до #38":

    Ами стани и ти пенсионер бе другарю, за да лапкаш.....кремвиши.
  • 45 ЧОЧО

    5 1 Отговор
    Какъвто и да ми викат,това са първите избори след пенсионирването ми.Въдиците и съм за риба.За 45години стаж 350лв. За двойните граждани 15 години стаж по високи пенсии. Имаш ли човек в НОИ по висока пенсия.А сега ще има по високи пенсии като репресирани.

    Коментиран от #46

  • 46 Мдаа

    6 0 Отговор

    До коментар #45 от "ЧОЧО":

    Че, то още ли има още живи останали "репресирани"? Сигурно пенсиите са децата им ..... новите АКТИВНИ БОРЦИ.

    Коментиран от #47, #49

  • 47 Поправка

    6 1 Отговор

    До коментар #46 от "Мдаа":

    Сигурно пенсиите са за децата им ..... новите АКТИВНИ БОРЦИ.
  • 48 Ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хихи":

    А самият той сега е алчен, крадлив и черен пенсионер ,изпълзял на припек във вилата си в Драгалевци.А трябваше да се препича пред зарешетения прозорец при бай Ставри.
  • 49 има има

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Мдаа":

    сети се за голямата екскурзия през 1985
    е от там са добавките

    Коментиран от #50

  • 50 Мдаа

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "има има":

    Като има турска Партия у нас, каквато е ДПС така ще е. В Турция няма българска Партия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове