Last news in Fakti

6 Май, 2024 13:07 2 655 17

Британският премиер с ключово признание

  • великобритания-
  • избори-
  • парламент-
  • руши сунак

Риши Сунак заяви, че консерваторите могат да загубят парламентарните избори

Британският премиер с ключово признание - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак призна за първи път, че ръководената от него Консервативна партия може да загуби на бъдещи парламентарни избори, след което победилата политическа сила ще бъде натоварена със задачата да състави ново правителство. Той каза това в интервю за вестник The Times, коментирайки резултатите от регионалните избори, проведени на 2 май.

Консерваторите претърпяха тежки загуби, губейки почти половината от местата в различни държавни органи - общински, местни и регионални съвети. Торите са загубили 474 от 989 места, които са имали след изборите през 2021 г. Управляващата партия успя да запази само 515 регионални мандата. Тя беше изпреварена не само от опозиционната Лейбъристка партия под ръководството на Кийр Стармър (1158 места, плюс 186 мандата), но и от партията на либералдемократите. (522 места, плюс 104 мандата).

„Тези резултати предполагат, че се движим в посока на висящ парламент, като лейбъристите са най-голямата партия“, каза Сунак. Това е името на ситуацията, когато победителят в изборите не получава повече от половината места в Камарата на общините, долната камара на парламента, и е принуден да формира коалиции с други партии.

"Кийр Стармър, който ще бъде подкрепен на Даунинг Стрийт от Шотландската национална партия, "Либералните демократи" и Зелените биха били катастрофа за Обединеното кралство“, предположи Сунак, наричайки консерваторите „единствената сила, способна да достави това, което е важно за хората“.

Датата на парламентарните избори все още не е обявена, но има голяма вероятност те да се проведат през есента на тази година. По-рано, екстраполирайки резултатите от волеизявлението в Англия за цялата страна, телевизионният канал Sky News направи прогноза, че лейбъристите ще получат 35% от гласовете на общите избори, а консерваторите - 26%. Това би донесло на партията на Кийр Стармър 294 парламентарни места в 650-местната Камара на общините - 32 по-малко от необходимото за съставяне на правителство самостоятелно, без компромис с други политически сили.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 3 Отговор
    Руши Бунак ще си ходи в Индия.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 име

    37 2 Отговор
    Обяснявай още на хората как няма пари, а в същото време даваш на киевската хунта милиарди, обяснявай им че трябва да търпят на студено високите сметки за да му е гадно на Путин, и чакай пак да те изберат.
  • 4 ТаУмВзе

    29 1 Отговор
    Много е Британец ришито, Мдааа!
  • 5 а борис джонсън

    24 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дейвид Камерън каза, че":

    Даже намерил един шпионин под леглото си!
  • 6 Айде пак

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дейвид Камерън каза, че":

    На калпавия х..., вълната му пречи.
  • 7 Абе

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "Дейвид Камерън каза, че":

    Пак Путин виновен, ясно. Забъркаха кашата, народа ги намрази и сега си нмият ръцете с "плашилото" Русия.
    Много влиятелен и умен бил този Путин. Бравос на него.
  • 8 Моргрет Т

    17 1 Отговор
    Всички са гейбъристи там
  • 9 0101

    22 0 Отговор
    Лошото е ,че сега не можеш да разбереш кой е лейбърист кой от торите,като дойдат на власт правят едно и също,и често се оказват инсталирани от ми6 или ми5
  • 10 Друго

    20 0 Отговор
    си е да си докараш слугите от колонията и да те командват. Това се дължи на родствени интимни връзки между колонизаторите, което води до умствени и физически аномалии на генетичния фонд на цялата им сбирщина,при това и престъпна,такава,разбира се и малоумна.
  • 11 И кво....?!

    13 1 Отговор
    Призна си , че е индийски команч ли ?!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дедо

    14 0 Отговор
    Не мога да повярвам докъде се докараха британците??!!!!
  • 14 То голямо откритие

    10 0 Отговор
    е направил. Открил е колелото и топлата вода. Откак съществуват двете големи партии, само те си въртят властта. Ако не е едната, ще е другата. Друг е въпроса какво по-различно предлагат една от друга в политиката.
    Повече ми се чини, че и двете играят в един цирк, само сменят циркаджиите за определено време. Малките партии кога са печелили повече от мижави 10 процента? Дали са едните или другите с нищо не променя политиката на ю кей радикално.
    Само фараша им пообърка сметките с брексита и сега ближат рани. Там си е било така и така ще бъде, докато не настогнат по стандарт с индия и пакистан. Колониалистите вървят към колония, само това е осезателната промяна.
  • 15 Браво

    2 0 Отговор
    Слава на великият -ромлански герой
  • 16 Даа!

    2 0 Отговор
    Хеано единия,та удари другия.Две страни на една и съща монета.Измислили са тази схема от векове.Останалите просто са пълнеж.Колкото да се каже,че има демокрация.
  • 17 ИСТИНАТА

    0 0 Отговор
    тоя ман.г.ал е забравил махатма ганди кой изгони с неподчиненние без насилие, тия дето сега им брани интереса и ги бяха колонизирали. тъ.па.к
Новини по държави: