Last news in Fakti

6 Май, 2024 05:14 917 2

Израел отново попречи на шефа на агенция на ООН да влезе в ивицата Газа

  • израел-
  • газа-
  • филип лазарини

Израелските власти продължават да отказват на организацията хуманитарен достъп, заяви Филип Лазарини

Ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини заяви, че Израел отново му е попречил да влезе в ивицата Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Израелските власти продължават да отказват на ООН хуманитарен достъп до ивицата Газа", заяви Лазарини в "Екс".

"Само тази седмица те ми отказаха, и това е вторият път, да вляза в Газа", допълни той.

Лазарини посети четири пъти ивицата Газа от началото на войната на Израел срещу "Хамас", започнала на 7 октомври след нападението на "Хамас" срещу Израел.

"Само през последните две седмици ние отчетохме десет инцидента, при които е имало стрелба по конвои, арестуване на персонал на ООН, с издевателства, събличане до голо, заплахи с оръжия и дълги чакания по пропускателните пунктове на конвоите, което ги принуждава да карат през нощта или да се отказват да пътуват", заяви Лазарини.

Той призова и за независимо разследване на стрелбата с ракети от палестински въоръжени групи по пропускателния пункт Керем Шалом, през който основно преминава хуманитарната помощ от Израел към Газа и което доведе до затварянето му от израелската армия.

Бригадите "Изедин ал Касам", въоръженото крило на "Хамас", поеха отговорност за изстрелването на ракети по пункта и казаха, че са взели под прицел израелски военни.

Израел обвинява дузина от около 13 000-те служители на агенцията на ООН в Газа, че са участвали в атаката, извършена от "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. В края на април независима група заключи в доклад, че агенцията страда от липса на неутралност в ивицата Газа, но че Израел не е предоставил доказателства в подкрепа на твърденията, че някои от служителите на агенцията са свързани с терористични организации като "Хамас". В доклада се казваше, че агенцията е незаменима и нужна за палестинците.

Тази вечер израелската армия съобщи, че нейни бойни самолети са поразили "команден център" на "Хамас" в ивицата Газа, който палестинското движение било "разположило умишлено близо до действащ обект на Агенцията за палестинските бежанци, поставяйки в опасност цивилните, намерили там убежище".

Тази структура е била използвана от "Хамас" "като площадка за множество нападения срещу израелски войски /.../ през последните седмици" и "за нападения срещу хуманитарни операции, чиято цел е била увеличаване на разпределянето на помощи за жителите на Газа", допълниха военните.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глюпави ивреи

    1 1 Отговор
    по добре те даму бяха влезли в ивицата Гаza
  • 2 Реалната истина е че

    0 2 Отговор
    Евреите са мразени от всички народи на тази планета.
    ..... До последния гърбав нос.