Last news in Fakti

5 Май, 2024 06:05 855 0

Нидерландия почете паметта на жертвите на Втората световна война

  • нидерландия-
  • втора световна война-
  • жертви-
  • почит

Това стана при засилени мерки за сигурност заради конфликта в Газа

Нидерландия почете паметта на жертвите на Втората световна война  - 1
Снимка: YouTube

Кралят на Нидерландия Вилем-Александър и министър-председателят на страната Марк Рюте бяха сред около четирите хиляди души в Амстердам, които присъстваха на днешната традиционна за страната възпоменателна церемония за жертвите на Втората световна война, която се провежда всяка година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията уточни, че почитането на паметта на загиналите е станало при засилени мерки за сигурност заради конфликта между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас" в ивицата Газа.

Церемонията на площад "Дам" в центъра на Амстердам бе белязана от обичайните за случая две минути мълчание в 20:00 ч. местно време (21:00 бълг. вр.), по време на които нямаше протести въпреки опасенията на местните власти, отбеляза Ройтерс.

Агенцията посочва, че обикновено на възпоменанието присъстват около 20 000 души, но по-рано тази седмица общинската управа е обявила невиждани досега мерки за сигурност с цел да се осигури безопасното провеждане на церемонията и да се предотвратят размирици във връзка с конфликта в Газа.

Ройтерс припомня, че при откриването на Националния музей на Холокоста в Амстердам през март тази година пропалестински демонстранти са протестирали срещу израелските военни действия в Газа, като са запалили фойерверки и са освиркали израелския президент Ицхак Херцог по време на посещението му.

Всеки град в Нидерландия организира своя възпоменателна церемония за жертвите на Втората световна война на днешния 4 май, като присъстват десетки хиляди души, отбелязва Ройтерс, като добавя, че на 5 май Нидерландия чества освобождението си от нацистката окупация през 1945 година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: