Last news in Fakti

9 Май, 2024 09:55 4 066 4

Мъж заблуди автономен автомобил с надпис на тениска (ВИДЕО)

  • автономни автомобили-
  • waymo-
  • i-pace-
  • стоп-
  • знак стоп

Върху дрехата е принтиран знак “Стоп“

Мъж заблуди автономен автомобил с надпис на тениска (ВИДЕО) - 1

Джейсън Б. Кар от Аризона, се натъкна на интересен метод за въздействие върху поведението на автономните автомобили на Waymo. Това, което е особено интригуващо в подхода на Кар, е неговата простота - класически случай на ниски технологии и голямо въздействие: той носи тениска с принтирано изображение на знак "Стоп".

Във видеоклип, споделен от Кар, той демонстрира способността си да спре Jaguar I-Paces на Waymo, като просто се появява зад паркирани автомобили, разкривайки облеклото си. Въпреки че автономните превозни средства спират, зрителите изказват множество предположения относно основния механизъм, който предизвиква тази реакция. Някои изказват предположение, че реакцията на автомобилите може да е предизвикана от внезапната поява на Кар, възприемайки го като потенциална опасност, а не единствено като реакция на изображението на знака "Стоп" върху тениската му.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Jason Carr (@jasonbcarr)

За да провери тази теория, Кар предприема последващ експеримент. Този път той избира по-контролиран подход, като представя тениската си със знак "Стоп" на автономното превозно средство от безопасната зона на тротоара. И отново автомобилът спира незабавно, което потвърждава ефективността на нетрадиционната маневра.

В желанието си да навлезе по-дълбоко в тънкостите на автономната технология на Waymo, Кар се впуска в сферата на нощните експерименти. Облечен в тениска със знак "Стоп" под прикритието на тъмнината, той цели да оцени последователността на реакцията на автомобила. Резултатите се оказват смесени, като I-Pace проявява известна непредсказуемост - в някои случаи спира, а в други продължава. Тази променливост може да се дължи на намалената видимост на фланелката на Кар в сравнение с истински знак "Стоп", което подсказва за потенциалните ограничения при използването на такива фалшиви сигнали в условия на слаба осветеност.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ооооо

    6 2 Отговор
    изкуствения интелект бил много по умен от човека и може да замести човека... да да и една тениска с знак Забранено преминаването и скъпата ви електричка остава на място.
  • 2 Камерата чака в гъсталака

    5 1 Отговор
    Камерите и софтуера за лицево разпознаване могат да бъдат заблудени със шарена тениска, очила и шапка. Когато въведоха задължителните колани за шофьорите, в Италия продаваха тениски с нарисуван колан.
  • 3 мдаа

    5 1 Отговор
    Толкова за изкуствения интелект, който уж щял да ви управлява.
  • 4 Абе

    1 0 Отговор
    Следващият път да застане с принт на знак 120 км/ч минимална скорост следващите 500 м. Ще е доста забавно.