Last news in Fakti

17 Май, 2024 15:19 1 437 15

Какво ще се случи в тялото ни, ако 40 дни пием само портокалов сок

  • портокалов сок-
  • здраве-
  • предизвикателство

Австралийката Ан Озбърн се подлага на 40-дневното предизвикателство, ето какво разказа

Какво ще се случи в тялото ни, ако 40 дни пием само портокалов сок - 1
Снимка: Shutterstock

Портокаловият сок е част от сутрините на много хора, които свързват консумацията му с ползи за здравето, включително набавянето на важния за имунната система витамин C. И докато една чаша на ден може да ни осигури нужната доза полезни вещества, пиенето на повече от разумното количество далеч не означава задължително и повече ползи за организма ни.

Австралийката Ан Озбърн обаче решава да пие само портокалов сок в продължение на 40 последователни дни.

С последователите си в Instagram тя споделя повече за опита си с фруктианството, което представлява хранителен режим, състоящ се само от плодове. Колкото до консумацията на портокалов сок за толкова продължителен период от време, тя издава, че никога не се е чувствала по-здрава.

"Усетих емоционални, физически и духовни ползи", казва австралийката, цитирана от lifestyle.bg, и уточнява, че 40-дневното гладуване, през което е пила само портокалов сок, е направила по време на Великденския пост.

По думите на Ан Озбърн сега тя се чувства в страхотно физическо здраве и има много енергия. От отговорите ѝ на коментарите под поста в Instagram става ясно, че количеството портокалов сок, което е консумирала всеки ден, е средно около 1-1.5 литра, но понякога се е случвало да изпива и до пет литра.

Въпреки че голяма част от последователите ѝ я поздравяват за 40-дневното предизвикателство, а и здравните експерти се съгласяват, че портокаловият сок действително е полезен, при консумацията му трябва да имаме едно наум.

Специалистите предупреждават, че е добре да го пием в умерени количества, в противен случай рискуваме да си навредим вместо да си помогнем. Витамин С в количества от 2000 mg или повече може да доведе до стомашно-чревни проблеми или камъни в бъбреците. А с цели пет литра портокалов сок, колкото е пила в някои дни, австралийката доста е надвишавала дозата. Това количество се равнява на 2620.6 mg витамин С.

Здравните експерти уточняват също, че от пиенето на сок със съдържание на захар на практика няма много ползи и е по-добре да ядем плодовете свежи.

"Соковете обикновено са лишени от полезните фибри, които помагат за забавяне на усвояването на захарите и намаляването на гликемичния индекс. Затова портокаловият сок, дори когато не е подсладен, може да причини скокове на кръвната захар", допълва диетологът Аби Шарп пред USA Today.

Друга вреда от прекомерната консумация на портокалов сок е свързана с високата киселинност на цитрусовите плодове, която може да увреди зъбния емайл и да причини киселинен рефлукс.

Не на последно място по важност, експериментът на австралийката на практика е опасен и дори животозастрашаващ. Хранителни режими, които включват консумацията само на плодови сокове, водят до глад и в някои случаи смърт.

Рускинята Жана Самсонова, която бе известна със суровоядството си, почина от глад на 39 години. Тя е споделяла, че се храни единствено с плодове, кълнове от слънчогледови семки, плодови смутита и сокове, пише New York Post.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вигана

    11 0 Отговор
    Ще погрознеем като тая дрта тпа овца на снимката!
  • 2 какво ще се случи

    12 0 Отговор
    гастрит или язва ще се получи
  • 3 Портокалов сок без водка?

    11 0 Отговор
    Не се прави така!
  • 4 Фарс

    9 0 Отговор
    Ще пострадаме, защото ще разстроим червата. Няма единен подход по отношение здравето на организма.
  • 5 Дофтор

    9 2 Отговор
    Много е вероятно да Омрете.
  • 6 Вервайте ми!

    7 1 Отговор
    Ще заприличаме на авторката, поне да беше малко по красива!
  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 1 Отговор
    Нищо прекалено не е полезно! Учете хората да приемат разнообразна храна и с нищо да не прекаляват! Сензациите ги заровете на сметището!
  • 8 Кебапчев

    2 0 Отговор
    Тази фанатичка ли е или просто 6 без 10? Нищо не пише и какво е приемала заедно със сока? Нещо за киселини?
  • 9 Трол

    3 0 Отговор
    Тази на снимката вече е починала. Проверете!.... и пак пишете
  • 10 Механик

    6 0 Отговор
    Пенето на сок от цитруси сутрин и на гладно ще ви помогне да се сдобиете с една нооовичка и хубавичка язвичка. А ако имате стара, просто ще попаднете на едно място, където няма да ви дават сокове на закуска.
    Защото на това място е упражнява МЕДИЦИНА, а не се "следват" инфлунсъри.
  • 11 като в онази песничка

    4 0 Отговор
    Най-малкото ще пооранжавеете като 🎃.
  • 12 Китин от Китен

    1 0 Отговор
    Мдамммммм, голяма напаст са хахавите интернет-инфлуенсърки.....
  • 13 Роза

    2 1 Отговор
    Което за едни е добро, за друг е лошо!Спомням си ,че преди десет години изкарах двайсет дена само на дини-нищо друго.Двайсет дена само дини и десет дена захранване-по метода на Лидия Ковачева.Чувствах се отлично!Трудно е само до петия ден,докато се приспособиш.Но не мога да препоръчам това на друг човек,защото хората имат различни организми,различен метаболизъм и различни заболявания!Консултация с компетентен лекар-диетолог е задължителна!
  • 14 След втората седмица

    0 1 Отговор
    Започвате да пикаете Мартини.
  • 15 Ей тук съм

    0 0 Отговор
    Интересно как е ходила до тоалетната или се е намерил някой смелчага да й помага сутрин …:-)