Last news in Fakti

5 Май, 2024 17:05 1 446 8

6 причини да започнем да ходим на масаж

  • масаж-
  • ползи за здравето-
  • релакс

Ето какви са страхотните ползи за здравето от масажа

6 причини да започнем да ходим на масаж - 1
Снимка: Shutterstock

За много хора масажът е нещо, което не си позволяват често, защото го смятат за лукс, някои дори го приемат като глезотия. Истината е, че масажът е изключително полезен за здравето и психиката. Той е нещо, което е добре да си позволявате редовно, а не само от време на време, когато отидете на спа почивка.

Масажът е задължителна част от релаксиращата програма на професионалните спортисти и това съвсем не е случайно. Чрез редовни масажни сесии тялото не само се отпуска и релаксира, но и се стимулират всички процеси в клетките, тъканите, мускулите, хормоните, психиката и емоциите.

Какви са страхотните ползи за здравето от масажа и защо да го правите редовно?

Масажът подобрява съня

Ако имате проблеми със съня, масажите могат да ви помогнат. Сънят помага за отпускане на мускулатурата, намалява стреса, релаксира нервната система. Всичко това стимулира процесите на съня и освобождаването на мелатонин, необходим за бързо и дълбоко заспиване.

Масажът намалява стреса и тревожността

Тъй като масажът има благотворно въздействие върху нервната система, той е чудесно средство за борба с безпокойството и тревожността. Масажът противодейства на стреса и е един от механизмите за намаляването на нивата му в организма.

Масажът облекчава болки и неразположения

Споменахме, че спортистите се нуждаят от релаксиращи и възстановяващи масажи, за да поддържат добре спортната си форма. Това не е случайност, а научно доказана полза от масажа. Той има свойството да отпуска мускулатурата, да облекчава болки и травми, разтежения и натоварвания.

Срещу главоболие

Масажът може да ви помогне да облекчите главоболие и мигрена, ако често страдате от тях, пише az-jenata.bg. Заради прекрасното си влияние върху нервната система и мускулите масажът спомага за облекчаване на всякакви болки, включително в главата, шията, врата.

Масажът подобрява стойката и позата на тялото

Чрез редовни масажи можете да подобрите мускулатурата си и да ѝ въздействате благоприятно. Това от своя страна стимулира изправянето и коригирането на стойката, което е важно за общото намаляване на болката в ставите, мускулите, скелета и кръста.

Стимулира настроението

Тъй като масажът може да въздейства върху стреса, като го потиска, както и върху нервната система, той е полезен за подобряване на настроението. Намаляването на стреса и стимулирането на серотонина подобрява настроението и потиска тревожността.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    13 2 Отговор
    На масаж само с асвабаждение.
  • 2 Вибрационен масажор

    6 1 Отговор
    В селската баня при теляка ходете.
  • 3 Онзи

    10 0 Отговор
    Масаж - ако е с хепи енд.

    Коментиран от #4

  • 4 Хараламби

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Онзи":

    Няма ако... Трябва да се олаби жилата задължително!
  • 5 По време на

    7 1 Отговор
    масажа свършвам по-качествено, не като у дома...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лаф

    3 0 Отговор
    Масаж - 70 лв
    Обикновен масаж - 40 лв.