Last news in Fakti

18 Май, 2024 05:04 1 111 5

Божидар Чеков представи новата си книга „Билет за връщане“

  • божидар чеков-
  • книга-
  • представяне

Българите са най-търпеливият народ, който съм срещал, заяви авторът

Божидар Чеков представи новата си книга „Билет за връщане“ - 1
Снимка: БГНЕС

Българите са най-търпеливият народ, който съм срещал. Но в същото време има много мъдрост в българския народ, защото е оцелял. Това каза Божидар Чеков на представянето на новата си книга „Билет за връщане“. Събитието бе снощи в „Гранд хотел София“, предаде БТА.

В „Билет за връщане“ са публикувани над 40 разказа. Те са на различни теми и са резултат на преживявания, посочи авторът. Според издателите от „Изток запад“ чрез книгата си Чеков запечатва във времето действителни истории и лица.

Прочитайки сам няколко разказа, видях, че действително книгата си струва да излезе в България, каза по време на събитието издателят Любен Козарев. По думите му съдбата на Божидар Чеков е изключително интересна, като в книгата има „много тънко чувство“, включително и на справедливост. Истината е една и човек трябва да ѝ служи, отбеляза Козарев. „Убеден съм, че много хора ще бъдат засегнати, когато прочетат за себе си в книгата. Но какво да се прави – огледалото няма вина за това, което показва. Срещу огледалото сме ние“, допълни издателят.

„Винаги съм сравнявал писането с рисуването“, отбеляза Божидар Чеков, като прочете свой текст, написан по повод издаването на „Билет за връщане“ в България. „Картините, които излага художникът на своя изложба, не са едни и същи. Понякога има серии от пейзажи, посветени на определени местности – Балчик, Маслинови гори или Созопол, например. Моите пътеписи и срещи също могат да бъдат определени като серии – „Детство“, „Юношество“, „Париж“, „Съединените щати“, „Русия“ и „София“, посочи той.

Чеков разказа, че в кореспонденция с българско издателство получил съвет. „Писмото завършваше със съвета да не си правя илюзии, защото бройката за български автори е попълнена до края на годината. Ако има нещо, към което съм бил винаги най-чувствителен, това е дискриминацията към българите. Било от чужденци, било от самите българи към своите сънародници“, посочи Божидар Чеков, като благодари на своите издатели.

Божидар Чеков, който от години живее в Париж, е роден в Лом. На десет години се мести в София, където завършва Полиграфически техникум „Юлиус Фучик“. Първите му публикации са във вестник „Трудово дело“, орган на трудовите войски. Сътрудничи още на вестниците „Народна младеж“ и „Народна армия“. През март 1966 г. Божидар Чеков е най-младият автор, публикуван в месеца на българския разказ, организиран от вестник „Вечерни новини“. Спортува активно и печели градски и републикански юношески шампионати по бокс.

По-късно завършва Полиграфически институт „Естиен“ в Париж и повече от 40 години работи в печата и хартиената промишленост. До падането на Берлинската стена публикува редовно в дисидентското списание „Бъдеще“, ръководено от Ценко Барев. В продължение на 10 години е кореспондент на списание „Тема“.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    7 0 Отговор
    Божидаре., аз съм българка.
    Родена съм тук, в България .
    Тук се изучих, тук работих, тук получих много награди за творческата си дейност.
    Тук преминах през много трудности в живота - политически, икономически, житейски...
    Въпреки всичко, обичам близките си, Родината, българите.
    А ти?

    Коментиран от #3

  • 2 номера от руски вечеринки

    2 1 Отговор
    Като дойдат избори и всички тарикати грабват бадамарката.

    Коментиран от #4

  • 3 най-обикновено пудалче

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "плюс минус":

    Той не е българин бре! Той е северно марсианец, а родата му е от Северен Макдоналдс
  • 4 СТОЙКО

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "номера от руски вечеринки":

    ЕДНИ И СЪЩИ КУЧЕТА КРАДЛИВИ ЗА КОКЪЛА
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.