Last news in Fakti

10 Май, 2024 18:36 2 692 25

Пентагонът трябва да преосмисли стратегията си за водене на война в морето

  • сащ-
  • нато-
  • пентагон-
  • самолетоносач-
  • китай-
  • русия-
  • ракети-
  • дронове

Военноморската стратегия на САЩ, съсредоточена върху самолетоносачи след Втората световна война, е остаряла в днешната среда с множество заплахи, като Китай, Русия и други, разработват ефективни противодействия като хиперзвукови оръжия и противокорабни ракети

Пентагонът трябва да преосмисли стратегията си за водене на война в морето - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Военноморската стратегия на Америка, съсредоточена върху самолетоносачи след Втората световна война, е остаряла в днешната среда с множество заплахи, като Китай, Русия и други, разработват ефективни противодействия като хиперзвукови оръжия и противокорабни ракети, пише в анализ на американското списание The National Interest.

Съединените щати превърнаха самолетоносача в центъра на своята военноморска стратегия след Втората световна война. През по-голямата част от това време това беше мъдър ход от страна на Вашингтон. Малко нации - дори старият Съветски съюз - биха могли да достигнат капацитета на Америка в самолетоносачите.

Днес обаче светът е все по-враждебен към Съединените щати отвсякога. За разлика от епохата на Студената война, където имаше един основен съперник на американското надмощие и сигурност, днес има поне две големи държави, които оспорват господството на Америка, и множество други средно големи държави, като Иран или Северна Корея, които се стремят да подкопаят американската позиция.

Това, което е необходимо днес, е тотално преосмисляне на начина, по който Америка води - и печели - своите войни. След края на Студената война Съединените щати не се адаптираха много добре към новата геополитическа реалност, като начинът, по който се снабдява с оръжие и оборудване и предприема планове за войни, е просто остарял.

Много често политическите съображения и желанията на добре финансирани отбранителни корпорации, които се стремят да подобрят печалбата си (за сметка на данъкоплатеца) определят целта за разлика от действителната мисия и разбиране на заплахата, определящи оръжието или стратегията.

Съединените щати не само се ангажираха с тази оръжейна платформа, но я превърнаха в културен символ. Нещо повече от това - култът към плаващите крепости се е наложил до такава степен, че дори да се намекне, че големите държавни съперници на САЩ са разработили ефективни контрамерки срещу тях се смята за непатриотично или още по-лошо - еретично.

Но тази фиксация върху самолетоносача като нещо повече от оръжейна платформа, като културна икона, е точно това, което ги прави толкова тромави оръжия. Враговете на Америка, независимо дали става дума за Китай или Русия, или дори техните подставени лица, отдавна са предвидили как и по-какъв начин ще се случи разполагането на тези оръжия. Последното нещо в което която и да е било армия би искала да участва, е конфликт който е предвидим. Това е особено вярно, когато врагът е прекарал години да разработва стратегии и да трупа арсенали, специално предназначени за справяне с този вид оръжие.

По този начин настоящите военни планове на Вашингтон се вписват точно в стратегиите на Китай и Русия за борба за достъп/отказ на зона. Ако избухне истинска война между Съединените щати или някой от основните им съперници, тези сили ще направят каквото трябва, за да спечелят войната - а това означава да се опитат да потопят американските самолетоносачи, преди те да се превърнат в сериозна заплаха за техните сили и интереси.

По един или друг начин, благодарение на появата на хиперзвукови оръжия и противокорабни ракети , като китайската серия DF-21, американските самолетоносачи няма да бъдат толкова ефективни срещу цели, защитавани от тези системи. Китай, Русия, Иран и вероятно Северна Корея също са разработили подобни контрамерки в една или друга степен.

Технологичното развитие на дроновете, управлявани отчасти от изкуствен интелект, също се случва със светкавична скорост и вероятно ще трансформира стратегиите за водене на война завинаги. Няма по добър пример за това от Украйна - страна без почти никакъв флот - която използва безмилостни атаки с дронове и ракети, за да прогони голяма част от руския Черноморски флот от окупирания Крим.

Те постигнаха това с помощта на малки, дистанционно управлявани скоростни лодки, известни като Magura V5, натъпкани с над 200 килограма експлозиви. Тези изключително маневрени кораби се носят над вълните с повече от 80 километра в час и преследват фрегати и десантни кораби, над 10 пъти по-големи от тях.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И русия има един самолетоносач

    13 48 Отговор
    Направен е от няколко варела от нафта и двигател от волга при това бензинов -И може с лекота да прекарва двама войника няколко буркана със зимнина и до три кокошки

    Коментиран от #8

  • 2 Удри

    11 50 Отговор
    НАТО се учи от войната в Украйна. Ватенките обаче продължават да настъпват една и съща мотика повече от 2 години.

    Коментиран от #6

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    35 5 Отговор
    АМЕРИКАНСКИЙ ФЛОТ ПОШЕЛ НА ХХХ
    ....
    ДАЖЕ АМЕРИКА СИ ГО ПРИЗНАВА
    ....
  • 4 тези огромни и безполезни

    48 3 Отговор
    корита са перфектната мишена за врага.
  • 5 Иван

    46 5 Отговор
    Нали САЩ не водеха войни???......... само Русия води войни.
  • 6 Понеже явно

    28 5 Отговор

    До коментар #2 от "Удри":

    нямаш много добро оборудване между ушите да ти кажем:
    Тия концепции и стратегии не се променят за 2-3 години а за доста повече.
    Американците имат късмета да разберат че това са остарели концепции не на свой гръб.
  • 7 Иван

    12 0 Отговор
    Брахмос.
  • 8 Бравос! Иzака се!

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "И русия има един самолетоносач":

    Олекна ли ти на коремчето?
    Не яж толкова много бобови храни.

    Коментиран от #17

  • 9 Минувач

    51 3 Отговор
    Самолетоначите, като вид оръжие показват ясната американска военна доктрина, а тя е нападение и изнасяне на войните далеч от техните граници. Самолетоначът е морска база-летище, подкрепяна от цяла армада, вкл. подводници да го защитават. Служи да се отиде до другия край на света и да се води пълномащабна война там, да се раздава американската демокрация. Русия винаги е била със защитна доктрина, без да разчита на самолетоначи, защото и тя предполага война, само ако е защитна, не агресивна, като САЩ. Колкото по-малко самолетоначи има САЩ, толкова по-трудно ще и бъде да се меси навсякъде и да заплашва всяка държава, която не и играе по свирката.
  • 10 ГОЧО

    12 7 Отговор
    ГОЛЯМ МЕРАК ИМАМ ДА ВИДЯ КАК ПОТЪВА САМОЛЕТОНОСАЧ ВЕЧЕ ВИДЯХМЕ КАК ПОТЪНА РУСКИЯ МОСКВА
  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    27 0 Отговор
    ПРЕДИ 30 ГОДИНИ , КРИЛАТИТЕ РАКЕТИ БЯХА ГОЛЯМА РАБОТА
    ....
    А СЕГА ВСЕКИ КОЗАР ОТ ПУСТИНЯТА МОЖЕ ДА СИ ГИ КУПИ ОТ ВРАГОВЕТЕ НА САЩ :))
  • 12 Сатана Z

    26 3 Отговор
    Общо взето, глупости на търкалета.САШ трябва да се научат да воюват първо с Хусите ,а после и с останалите.
  • 13 Град Козлодуй

    16 2 Отговор
    Преосмисляйте да има МИР а не и Войни
  • 14 От страни

    12 5 Отговор
    Потапянето на руските кораби от БПЛА-тата на Укрия (Англия) показа че корабите не пеят в хора. Хутите също го показаха на краварите. Значи е време да спирате тези АУГ щото са лесня плячка и нема никъкъв смисъл от тях.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Makарончо

    12 3 Отговор
    ей голям кеф ще е това нещо да отиде на дъното.
  • 17 Замириса ли ти ?

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бравос! Иzака се!":

    Радвам се :)
  • 18 МаДа

    3 7 Отговор
    пише в анализ на американското списание The National Interest

    Гофняно кафев собственост на руски емигрант...
  • 19 Порно

    12 1 Отговор
    Я каква изненада, толкова държави не желаели да живеят под чужд диктат.
  • 20 Пърл Харбър

    14 2 Отговор
    Още 60-те години на на миналия век беше остаряла. Малките и бързи кораби са много по-ефективни, да не говорим за атомни подводници и хиперзвукови ракети.
  • 21 Мишел

    18 5 Отговор
    Китай има противокорабни свръхзвукови ракети обсег 4000 км. Русия въвежда на въоръжение хиперзвукова ракета Рубеж с обсег 6500 км.
    И двете държави имат оръжия като Посейдон.

    Американските самолетоносачи нямат никаква защита от тези оръжия.
    Самолетоносачите са отживелица, която върши работа само срещу армии, въоръжени с оръжия от преди половин век и повече

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дернев

    3 0 Отговор
    Това е добър признак, че разбират че са затънали във времето и завлякоха и евроатлантиците с тях. Дасе надявама, че мислейки за бъдещето, ще преосмислят и враговете си. И,дай боже, да разберат, че Европа за европейците ще им е много по-необходим от отживелицата НАТО.
  • 24 Само

    2 0 Отговор
    Краварите нямат хиперзвукови оръжия - некадърни са. Даже Ким ги изпревари.
  • 25 димо

    1 0 Отговор
    Те живеят в миналото мислейки ,че това ще продължи до безкрайност. Те бяха ефективни преди години и войната срещу страни които нямат съвременен военно морски флот страни като Ирак, Афганистан , Сирия но не и срещу Русия или Китай даже и С. Корея. За да бъдат унищожени самолетоносачите е достатъчно 1 или 2 Кинжала за да отиде дъното на океана с няколко хиляди персонал , 50-60 самолета и хеликоптери. Даже дроноветe могат да я потопят да не говорим за Циркон или Посейдон което за тех въобще не е проблем .