Last news in Fakti

10 Май, 2024 14:19 569 10

Папа Франциск: Правителствата трябва да се справят с демографската криза

  • папата-
  • папа франциск-
  • демографска криза

Говорейки на конференция, посветена на засилващата се демографска криза, предстоятелят на Римокатолическата църква каза, че броят раждания е първият индикатор „за надеждата на хората“

Папа Франциск: Правителствата трябва да се справят с демографската криза - 1
Снимка: Shutterstock

Днес папа Франциск заяви, че правителствата трябва да внедрят сериозни и ефективни политики в подкрепа на семействата, за да се справят с намаляващата раждаемост и застаряващото население. Той призова младите хора да имат увереност в бъдещето, предават Ройтерс и БТА.

Говорейки на конференция, посветена на засилващата се демографска криза, предстоятелят на Римокатолическата църква каза, че броят раждания е първият индикатор „за надеждата на хората“ и Европа все повече се превръща „в стар, уморен и отказал се континент“.

„Спешно са необходими ефективни политики, смели, твърди и дълготрайни решения. Има нужда от засилен ангажимент от всички правителства, така че по-младите поколения да бъдат поставени на позиция, за да сбъднат своите законни мечти“, заяви папата.

Коефициентът на раждаемост в Европа през последното десетилетие се задържа на около 1,5 раждания на жена. Това е над ниските нива, наблюдавани в Източна Азия, но далеч под 2,1, необходими за поддържане на нивата на населението.

„Има факт, който ми беше казан от преподавател по демография. Сега инвестициите, които дават най-добра възвръщаемост, са в оръжейните заводи и в контрацептивите. Едното руши живота, а другото го предотвратява. Що за бъдеще имаме? Грозно е“, заяви той.

В Италия миналата година коефициентът на раждаемост е паднал до рекордно ниски равнища след 15 поредни години спад, съобщи през март националният статистически институт на страната. Няколко правителства подред досега не бяха способни да обърнат тенденцията, въпреки постоянните обещания.

„Домовете се пълнят с предмети и се изпразват от деца, превръщайки се в много тъжни места. Няма недостиг на кучета, котки. Такива не липсват. Има липса на деца“, каза папата.

Франциск заяви, че прилаганите политики трябва да позволят на майките да не избират между работа и грижи за децата и да дадат на младите двойки стабилна работа и възможност да си купят къща.

„Знам, че за много от вас бъдещето може да изглежда тревожно и че на фона на намаляваща раждаемост, войни, пандемии и изменение на климата не е лесно да се запази надеждата жива. Но не се предавайте, имайте вяра“, призова папата младите хора.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Симон Милков

    1 1 Отговор
    Нали в европейските икономики интегрираме бежанци, бягащи от войната в Близкия изток, Сирия, Афганистан. Дай му работа на човека, позволи му да създаде семейство. Това е решението на демографската криза. Какво повече иска тоя русофил?
  • 3 Така де

    6 0 Отговор
    Каква демографска криза - вече сме 9 милиарда. 6982
  • 4 Жена

    3 1 Отговор
    Ехооо, пич! За какво да го довеждам на тоя свят? Да работи няколко десетилетия и да умре? От какъв зор да му го причинявам? Смисълът, нещо? Или ей така, по инерция до безкрай?
  • 5 Цензура

    1 3 Отговор
    Ами когато от най-ранна възраст децата са възпитавани ви извратенячество, как да стане? Изкълчняци деца правят ли?
  • 6 факуса

    3 0 Отговор
    каква демографска криза хорхе,кат станахме 8млрд.само диоксид праиме,ти също
  • 7 С пари няма да стане

    3 0 Отговор
    Най-висока раждаемост има в "богатите" Нигер, Чад, Бурунди, Ангола, Сомалия, Уганда...Афганистан на 34 място, първите 33 са в Африка. Отзад напред са "бедните" Хонконг, Япония, Германия, Италия, Гърция. Ние не сме последни, у нас смъртността и най-вече емиграцията е голяма.
  • 8 Какво точно работи

    2 0 Отговор
    тоя чичка

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Работи

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Какво точно работи":

    като Папа и това което съм написал в 7 пост трябва много добре да го знае. Заминава си белият човек, християнина,този който направи научно-техническата революция. При един ядрен конфликт пак белите ще са най-многото жертви. САЩ, ЕС, трябва да се затворят за емигранти и постепенно да се научат да работят. Да спрат тоя безумен аутсорсинг и изнасяне на цели заводи в други страни за да произвеждат повече, аман от алчни за пари капиталисти.