Last news in Fakti

27 Април, 2024 21:27 2 544 37

Владислав Горанов: Ще става все по-трудно

  • владислав горанов-
  • еврозона-
  • финанси

За съжаление, политическата криза не е престанала, заяви бившият финансов министър

Владислав Горанов: Ще става все по-трудно - 1
Снимка: БГНЕС

В предаването "Money.bg" бившият финансов министър Владислав Горанов коментира темите за финансовата рамка на държавата и за влизането на България в Еврозоната, предаде Епицентър.

"Преди време направих заключението, че Асен Василев не е съставил и не е изпълнил нито един бюджет. За добро или за лошо и сега така ще се случи. Лошото е, че през всичките тези години нямаше нито един политик, който да носи отговорност за фискалната политика на държавата и да пази фиска от парламента.

Даже понякога, докато управляваше Асен Василев, се налагаше парламентът да пази фиска от финансовия министър, в резултат на което ние не предприехме навреме необходимите мерки за присъединяване към Еврозоната. Становището на Международния валутен фонд по последния преглед на състоянието на българските публични финанси е толкова критично, колкото не е било в последните 20 години.

Водената от нас фискална политика не отговаря нито на икономическия цикъл, нито на поставените цели, свързани с присъединяването към Еврозоната. За съжаление, политическата криза не е престанала и когато има политическа криза, най-често се сриват публичните финанси", каза Владислав Горанов.

В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че в следващите няколко месеца ни очаква един от тези сценарии: или някой ще трябва да ограничава разходите, или съвсем скоро Европейската комисия ще ни постави в процедура за свръхдефицит и тогава силово, по правилата на европейските договори, ще трябва да ни се налага да си нормализираме фискалната рамка.

"Става все по-сложно, защото решенията, които се взимат, са в грешна посока и ни отдалечават от намаляването на бюджетния дефицит. Отдалечават ни от връщането на гъвкавостта в бюджета. Инвестициите, като буфер, все още съществуват, но да си отрязваш инструментите за растеж беше много грешна тактика", допълни бившият финансов министър.

По думите му имаме повече разходи като ангажименти, отколкото пише в бюджета, а в същото време имаме неизпълнение на приходната част, което увеличава дупката в бюджета.

"Ще става все по-трудно", прогнозира Горанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не е трудно

    35 3 Отговор
    Споко бе, новите затвори са по европейски стандарти.
  • 2 ужасен

    57 2 Отговор
    А тоз трябваше да е в затвора още преди 5 години ,а сега ръси умнотии от медиите !!!

    Коментиран от #16

  • 3 това е добра новина

    34 5 Отговор
    Българите не са се разбързали за Еврозоната.
  • 4 Васил

    51 2 Отговор
    Точно ти ли бе Горанов дето си от мафиотското котило наречено Герб когато гепеше ти беше весело а сега ще ни даваш съвети.
  • 5 Еврозоната

    16 8 Отговор
    Хиперинфлация
  • 6 жокера

    22 10 Отговор
    за 3 години заплатите станаха двойни и цените са повече от двойни. С една дума танто за кукуриго.
  • 7 Кво стана с джипа

    34 1 Отговор
    А, Владиту изпълзя от нафталина. А бе, кво стана с онзи джип там на границата дето се връцна и избяга. Ще има ли нещо дело по случая или нещата се заметоха под килима? Ето заради това трябва тотална метла на всички нива в съдебната система един да не остане и рестарт на държавата с нови хора.

    Коментиран от #29

  • 8 Кое

    32 1 Отговор
    му е трудното ? Ревизия , конфискация и затвор , където други ще се грижат за теб , вуйчов бездомник фалшив ! Както и свищовската ти диплома !
  • 9 Паисий е жив

    28 0 Отговор
    Все по-трудно ще става да минаваш границата с издирвани коли. Вярно е това!
  • 10 Бай Митьо съм

    30 0 Отговор
    За кой ще е трудното, за тия от Магнитски или за другите?
  • 11 ако има наказание

    17 0 Отговор
    ще сме поне малко доволни
  • 12 Крайника

    17 0 Отговор
    И на тебе мн. Много дължим. Бог забава но не забравя. Няма не наградено добро.
  • 13 гергана

    31 1 Отговор
    Защо изобщо търсят за мнение човек, който е доказано корумпиран и го цитират и интервюират в медии?
  • 14 Роки

    34 1 Отговор
    Владислав Горанов ОТКРАДНА 800 МИЛИОНА ЛЕВА народна пара! Той е абсолютен престъпник!
  • 15 Име

    18 0 Отговор
    Парламентът отпуска по 200 милиона за добър ден!
  • 16 розово

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "ужасен":

    Демокрацията опорите са в закона. В България има демократичен режим тип Борисов Пеевски Влади е опорка.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мда

    17 1 Отговор
    За Влади магнита е трудно и ще става все по-трудно.
  • 19 Не шашкай

    10 1 Отговор
    хората бе Влади ! Нека има потребление!
  • 20 Емигрант

    19 0 Отговор
    Абе мисирки срам за журналистиката, докога ще показвате само крадци из медиите да раздават акъл, срам ли нямате или търсите достойнство сред престъпници ?
  • 21 Иван

    9 1 Отговор
    Изводът е - високи заплати на министрите и на министрите - в оставка, кисело мляко - щото - все пак - вредна работа, дали да не включим и - "съпровождащ" персонал, тип - камериерки, аз виждам един уморен от битки - гладиатор - Владислав Горанов.

    Той ни преведе през "пустинята", Пророк, има такъв брилянтен ум, че - никъде не го искат, да не би да "засенчи" останалите, така и - ни стана и финансов министър и на икономиката и ни разви и икономически и научно.

    Мисли с два хода напред. То му е изписано на лицето - той си е жив капацитет.
  • 22 Този

    13 1 Отговор
    Защо не е в затвора?
  • 23 Финансовата Рамка

    4 1 Отговор
    Финансовата Рамка зависи от това как работиш! След като не Работиш! Няма как тя да е Добра! Толкова ли си Тъп за да разбереш Това?
  • 24 Този

    7 0 Отговор
    Компромат докога ще ни го пробутвате.Заспалия финансист,дето уж след 4 години разбрал какво става с хазарта.Какво системно ни го пробутвате,докато заеме пак висока длъжност Магнита.
  • 25 Журналисти коксокъри

    5 0 Отговор
    Вальо магнитския ли е фактор за вас в политиката и икономиката,също като свинята Пеевски и тиквоний и още куп провалени пишман политици.мисирки бяхте и си оставате.
  • 26 Гертруд

    6 0 Отговор
    Ето го, бе! Владко, момчето сладко. Набълбукан с "невъзвръщаеми кредите" от финансовата институция Ефбет! Сега малко е намагнитизиран, но шефа шъ упрай работата....
  • 27 Горанов

    2 0 Отговор
    напираше за еврото, без Референдум, на коленце. След като тяхната калинка влезе в КС, отмениха законен Референдум. На него и втора поправка Менда се дължи настоящата инфлация 30 януари 2020 г., вижте частични дебати в НС. На тях дължим борса газ и безобразни цени топлофикация и ток. фото и перки, оскъпяващи в пъти сметките ни за ток. Според земеделци масовият внос на некачествени храни в България започва от 2000 година. Те си увеличиха заплатите с 300% депутати, висши чиновници, общинари, техни фирми по еврофондове. А моите разходи на месец, на член семейство се увеличиха с 1170 лева, не съм на държавна хранилка и не чакам подаяния от ЕС. Готвеха се да лапат по ПВУ милиарди и по ЕС за синхронизация с евро и фондове за дигитализация. Но ППДБ им спряха мераците, затова са бесни. А не че мислят за българския народ.
  • 28 Демократ

    5 0 Отговор
    Докато такива мошеници като този не отидат в затвора,където им е мястото, все по- трудно ще става на България. Тези ОПГ управляват държавата и най-нагло се хилят всеки ден от парламента!
  • 29 Защо да не изпълзи?

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кво стана с джипа":

    Боко I Хипертоник не само изпълзя а се изявява като държавник, та тоя ли да не изпълзи.
    Всички тия влокуци ППрастите на бял кон ги върнаха.
  • 30 ЧОЧО

    4 0 Отговор
    Как да се оправим,като едни и същи крадци ни поучават.Не им стига откраднатото и искат още ли още като,че ли щеяекуват.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове