Last news in Fakti

27 Април, 2024 20:06 1 064 31

„Булгаргаз“ и „Боташ“ ще преговарят по споразумението, Турция е изразила разбиране

  • „булгаргаз“-
  • „боташ“-
  • преговори

Енергийните министри възложиха на двете компании да започнат активна работа във връзка с предоговарянето

„Булгаргаз“ и „Боташ“ ще преговарят по споразумението, Турция е изразила разбиране - 1
Снимка: Министерство на енергетиката

България и Турция ще продължат съвместното си сътрудничество за гарантиране на диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Около това се обединиха министърът на енергетиката Владимир Малинов и турския му колега д-р Алпарслан Байрактар.

Българската страна изрази желание за преразглеждане на договора, а от турска бе изразено разбиране и готовност за продължаване на сътрудничеството. Двамата министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“.

Двамата проведоха среща в Истанбул по инициатива на министър Малинов във връзка с Решение на Народното събрание на Република България от 19-ти април 2024 г. С него се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия с цел предоговаряне на Споразумението между „Булгаргаз“ и турската енергийна компания „Боташ“.

Обсъдена бе и възможността за увеличаване на свързаността между електропреносната и газопреносната системи между двете държави. По думите на министър Малинов споразумението за междусистемно свързване е от важно значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газов пазар.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бухаха

    15 2 Отговор
    Разбиране били изразили
    На фатмака му купете едн цистерна да почне да си изкарва хляба един път в живота честно
  • 2 смъртна присъда

    9 0 Отговор
    за бг политиците
  • 3 един

    9 0 Отговор
    На това как му се вика,сам създаваш проблем/в случая Радев/,и след това гърмиш фойерверки, че ето на голям успех си постигнал,и вместо българите да платят 2,5млрд. ще платят 2млрд!Половин милиард си е половин милиард,не е шега работа, кой ти го дава!
  • 4 Турчин

    5 0 Отговор
    Турция дължи над 35 милиарда долара на Русия за природен газ. Русия доставя газ вече половин година на вересия.
  • 5 Турците

    9 1 Отговор
    са дипломати и са изразили разбиране , което с нищо не решава нещата , които са катастрофални ! Благодарение на всеизвестни мошеници безродници !
  • 6 Гледам

    9 2 Отговор
    Ганювците щракат пръсти , чоплят нокти - "успехът" им е "гарантиран" !
  • 7 Българските турци

    14 2 Отговор
    Днес Българите дотолкова са ослепели и заслепени политически и икономически от настоящите си "покровители",че не са в състояние да прозрат новото оформяне на световния икономически , политически и военен интерланд.Оформят се нови икономически центрове и се чертаят нови търговски пътища в добавка към настоящите.Така са ви изкривили огледалата и са ви разстроили настройката на призмите,че сте принудени да пропускате истинските си национални интереси и отчаяно да се блъскате в един изкуствен вътрешно политически и икономически хаос.Лъчите на светлината, издигаща се от изток, са се насочили към вашата страна и са ви превърнали във фокусна точка на новосъздаващия се търговски път...и на света не е останал никой освен вас, да не е забелязал този неимоверен геополитически авантаж.Векторите на всички сухопътни и железопътни търговски и енергийни артерии които пресичат Дарданелите и през Босфорските мостове и тунели се насочват към Капитан Андреево и Лесово.Някои поне успяха да прокарат газопровода ,който в оригинала си беше чист "Български поток" и който заедно с АЕЦ Белене бяха умело измъкнати от ръцете ви !Канадско протеже беше с мисията да отклони векторите към Гърция и Северна Македония...и до голяма степен успя ! Всички наоколо са се разшетали и араби,и евреи ,и гърци, само българина спи и продължава да се гърчи в своята люта туркофобия... Докато вие си правите дребните си сметчици"Шаранът" пак ви се изплъзва !...
  • 8 Магнолията и Теменужката

    5 0 Отговор
    кога в затвора?
  • 9 Путинофил

    7 2 Отговор
    Тиквата е наш човек - путинофил.
    Хариза на путин 4 милиарда, пари на племето за сръбската тръба.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Турчин

    10 4 Отговор
    Бугарете ще плащате "сметката" за "възродителният" процес.

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българските турци

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "В Азия е пълно с роби нищо интересно":

    Всъщност това е мечтата на гърците ! Как да прецакат България ?...Турция години наред протяга не ръка а ръце на България ! И най сетне се примириха с Хъшовския манталитет на българите , да са алергични към всичко турско и въпреки облагите да обръщат гръб на всички споразумения , които носят взаимна изгода !...Както в притчата за султан Махмут... турците вече решиха, че " Ако не дава Магбуд(Господ), що да струва Махмуд !..Че "насила хубост не става" и обърнаха антената към Гърция !!!... Гърците търпеливо чакаха този момент и вече са на път да успеят ! С византийският си Нюх още със започването на СВО на РФ в Украйна и със сгромолясването на проекта East Med усетиха полъха на изгодата ! ... Ердоган ги знае ,че са лицемерни ,но че и толкова са и алчни, и прилага алтернативата си за Турски поток , чиито български кран вероятно се запуши от "идолопоклоничеството" на българите !
  • 15 Виж ти ...

    3 0 Отговор
    Някой да не се е притеснил от проверки на прокуратурата? Европейската имам предвид.;)
  • 16 пффф

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Турчин":

    Върви при Бай Тошо да ти плати!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Харесва ми туркофобският вой

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Анджо":

    Това значи, че се давиш в мъката си безпомощно 🤣🤣🤣
  • 20 Българските турци

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Анджо":

    То си е ваш проблем ! И докато вие се давите в хъшовската си злоба , тия около вас ще процъвтяват и просперират , а вие ще затъвате в тинята и корупцията на Европейската псевдодемокрация !...😊
  • 21 Абе Анджи, палавнико сладък

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Анджо":

    Защо педерунгелите мразите турци? Има ли някаква причина
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 реконструкция 12

    0 0 Отговор
    1200-километровите железопътни и пътни проекти с добавени паралелно към тях енергийни и комуникационни трасета, които ще започнат от Басра на Персийския залив и ще се простират до турската граница за да се интегрира с действащата инфраструктура на Република Турция ! Проектът се планира да бъде разработен успоредно с изграждането на Fav Port-най голямото пристанище в региона което се строи на Персийския залив и ще завърши през 2028 година ! Има за цел да засили регионалната свързаност, като минава през важни градове като Насирие, Дивание, Наджаф, Хиле, Кербала , Багдад, Саладин (Тикрит), Бейчи, и Мосул в Ирак !... Страните членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив като Катар и Обединените арабски емирства (ОАЕ) също предлагат своята подкрепа за този проект. Тези страни също работят по свои собствени проекти и за интегрирането на тези проекти с проекта на "Пътя на развитието" за да може допълнително да улесни транспорта до Европа.
  • 25 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "реконструкция 18":

    Нормално и човешко е да се възмущаваме пред безочливата манипулация с дезинформация,пропаганда и лицемерни лъжи с които се облъчва общественното мнение в България и се сее омраза между народите обречени да живеят и умират в една и съща география !...С плоска и елементарна манипулация е възможно само да се чеше вековната краста на туркофобите в България и да се утолява омразата на ердоганофобите от опозицията в Турция !...Елементарните и явните лъжи са ефикасни само при аудитория, която ги желае и изпитва удоволствие от консумацията им !
    "Черното дъно" на Черно море ще стане огромен източник на ресурси ! Намира се в акваторията на териториалните води на Русия , Грузия и Турция ,но всички страни които имат брегове на Черно море( България , Румъния и Украйна ) ще имат права над този източник ! Политическа стратегия е умерената и суверенната позиция на страните от региона и стремежът им за сътруднинчество помежду си !! Тия които отдавна са надушили плячката ще се стремят на всяка цена да предизвикат раздори за да отмъкнат дял или цялата плячка ! Звучи по скоро като конспиративна теория нали ?... Но и така да е самата геополитика на региона крещи : - Забравете си историческите комплекси и се съсредоточете в съвместните си отношения, защото светът в момента е като джунгла в която хищниците надделяват !!! Изгубиш ли това което имаш , ставаш "лузер" - слуга на евроамерикански глобалисти и еврейски фирми гиганти !!!

    Коментиран от #26

  • 26 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Българските турци":

    България и българите спат и чакат някой пак наготово да им поднесат облагите от това главоломно развитие на вълната от блага и просперитет издигащ се от Изток !...
    Всякаш от българските санкции зависи успехът на западното ембарго или човката на България ще напълни гушата на руснаците ?!...Никога ли няма да усетите как за пореден път ще измамят България ?!... Украинците ви хвалят, че уж никой не може да заобиколи България , която уж уверено се освобождава от руска зависимост ... а гърците явно отклоняват ВЕКТОРА опрял на турско- българската граница към своя територия и ви "лъскат" с фалшиви суперлативи за инфраструктура, транспорт и енергетика без дори да се мъчат да прикриват иронията на лицемерието си !... Нямате нужда да "въртите опашка" пред портите на някви посолства или да се хвалите с оръжие или с войска !... Достатъчно е да имате достойнство и прав гръбнак !...Точно тези морални ценности , заедно с една изградена и добре поддържана индустриална и транспортна инфраструктура в територията на вашата България са достатъчни , за да се съобразяват с Вас и всички да Ви уважават както трябва !!!...
  • 27 Няма оправия

    0 0 Отговор
    Казват че всеки ден губим по 1000000 лв от този договор? Не казват защо ги губим, защо не се използва този договор за доставка в пълен капацитет,от къде доставяме газ и на какви цени? Все въпроси на които журналистите са длъжни да искат отговори, но уви.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове